Allergi-mat :)

Hva skal vi ta med til bursdagene?

På denne siden finner du oppskrift på vafler, muffins og sjokoladekake uten egg.

Vi har barn med matintoleranse i barnehagen. Her kommer tips til bursdager, med oppskrifter uten laktose, uten egg og glutenfri. Saftis og frukt i ulike fasonger (fruktspyd) går veldig fint.... Når barn er hyperallergiske må man be alle familier om å ta hensyn. På Pyxis og Orion kan vi ikke ha noe med egg eller nøtter. Konsekvensene kan være alvorlige hvis luftveiene blokkeres....
Her er link til allergivennlig bursdagsmat.

Vafler uten egg (svenske FRASVÅFFLOR)

3,5 dl hvetemel

2 ts bakepulver

4 dl melk

100 g smør

Lag jevn røre, tilsett smeltet og avkjølt smør. Pensle vaffeljernet med smør v første steking...

Cupcake/muffins uten egg (blir 36 vanlig str)

1 liter hvetemel

6 dl sukker

5 ts bakepulver

3 ts vaniljesukker

4,5 dl melk

300 g smeltet, avkjølt smør (3,5 dl)

Man kan tilsette smak:

2 ts smakstilsetning (bananessens, bringebær, karamell, o.l.)

Sjokolademuffins: 3ss kakao, rørt ut i 1/4 dl varmt vann

Kryddermuffins: 1 ss kanel, 2 ts kardemomme, 1 ts nellik

Fyll formene litt over halvfulle. Stekes i 200 grader ca 15 min.

Ostekrem/topping: 200g philadelphiaost, 1 pk melis, 110 g smør bland sammen.

Sjokoladekake uten egg:

1 liter kulturmelk eller kefir
500 gr sukker
800 gr hvetemel
4-8 ss kakao eller oboy
4 ts natron
250 gr smeltet smør

Kulturmelk og sukker blandes i en stor bakebolle, ta litt vann i kartongen og rist denne så du får alt ut. Ca 1 dl vann. Rør dette sammen i ca 1 min. Bland det tørre (hvetemel, kakao og natron) og ha det i melkeblandingen. Smelt smør, avkjøl og tilsett til slutt. Kaken i langpanne stekes på 175 grader, nederste rille, i ca 45 min. Muffins stekes på 200 grader i ca 15 minutter.

Kaker uten egg:

Det finnes eggerstatning som heter 'no egg' (natural egg replacer).

Laktosefrie kaker (uten kumelk/smør):

Toro Brownies og Toro Ferdig Sjokoladekakerøre, samt begge Toro's muffinsblandinger (lyse muffins og sjokolademuffins) er uten melk.

Ellers smaker Oatly's havremelk veldig godt, også for oss som ikke er allergikere, så det går fint an å erstatte vanlig melk med denne i oppskrifter, samt å bruke smør av typen Soft Blå istedet for vanlig smør.

Da kan jo det meste være melkefritt..:-)

Kaker uten gluten:

Det finnes mange glutenfrie melblandinger, slik som Toro, Semper, Finax, Dr Schär, Jyttemel osv. De fleste har flere typer å velge mellom, slik som lys og fin, grov med fiber osv. Nedenfor vil vi sette opp de mest vanlige fabrikantene og deres nettadresser. Flere av fabrikatene produserer også kjels, vakuumpakket gjærbakst, spagetti, makaroni og andre pastaprodukter, samt halvfabrikata til pizza, gryteretter med mer.

Rieber Toro, Riber& søn ASA - http://www.toro.no
Semper AB http://www.semper.se/
Finax AB http://www.finax.se
Dr Schär http://www.schaer.com
Holmen Crisp http://www.holmen-crisp.no
Glutano (ikke mjølblandinger) http://www.glutano.de

Link til 2 nettsider om Cøliaki

http://www.ncf.no/viewfile.aspx?id=1149

http://www.ncf.no/viewfile.aspx?id=1148

LAPPER

3,5 dl surmelk, 3 dl glutenfritt mel, 1 dl sukker, 1 egg,1 ts natron. Stekes på takke eller stekepanne.

MUFFINS (ca. 30 stk.)

3 egg, 3 dl sukker, 4 dl glutenfritt mel, 1,5 ts bakepulver, 1,5 ts vaniljesukker, 100 g smeltet margarin, 1,5 dl melk

Deigen settes med teskje i muffinsformer (halvfulle) og stekes ved 200 grader midt i ovnen i 10 - 15 min.

VAFLER

2 egg, 2 ss sukker, 2,5 dl melk,2,5 dl glutenfritt mel, 3 ss olje/smeltet smor, 2-3 ts vaniljesukker, 0,5 ts bakepulver

Pga melrester fra før, ikke gi den første vaffelplaten til en med glutenallergi.